Terapijski ultrazvuk

Terapijski ultrazvuk je konverzivna metoda termoterapije u kojoj se ultrazvučne mehaničke vibracije frekvencije 0.5-5 MHz u ljudskom organizmu pretvaraju u toplinu. UZ se ubraja u elektroterapiju visokofrekventnim strujama ili dijatermiju. Visokofrekventna struja se unosi u tijelo putem glave ultrazvuka te se pretvara u mehaničku vibraciju kristala. Može se primjeniti i kontaktnom metodom. Tada koristimo za kontaktno sredstvo najčešće neutralni gel koji ima istu ili veću provodljivost od tkiva.
Ultrazvuk se u fizikalnoj medicini upotrebljava u prvom redu kao terapijsko sredstvo. Djelovanje mu je mehaničko, a radi se zapravo o mikromasaži, mehaničkom zbijanju i rastezanju tkiva i gibanju pojedinih čestica tkiva. Najvažnije djelovanje ultrazvuka je toplinsko. Mehanička se energija u tkivima kroz koja prolazi ultrazvuk pretvara u toplinu i to posebno na mjestima gdje dolazi do refleksije ultrazvuka, a to je granica između mekih tkiva i kosti. Trajanje aplikacije iznosi 5-10 minuta ovisno o stanju, kod akutnih je kraće.
Primjena kroz vodu prikladna je za male neravne površine. Ultrazvučnu sondu uronimo u vodu, a zatim bolesnik položi šaku ili stopalo u kadicu sa sondom.
Sonoforeza je metoda ultrazvučne terapije kad je kontaktno sredstvo neki lijek, koji se pod utjecajem ultrazvuka utiskuje u organizam.

Ultrazvuk je indiciran kod svih mišićno koštanih bolesti i trauma, kod kliničkih simptoma mišićnog spazma, boli, zakočenosti i kontraktura.

Hydrotherapy © 2016.

Ove Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. više informacija

Kako bi internetska stranica radila ispravno te kako bi ju se moglo unaprjeđivati u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledavanja, potrebno je minimalnu količinu informacija (cookies) spremiti na vaše računalo. Više od 90% internetskih stranica koristi praksu kolačića te su po pravilima Euopske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne.

Zatvori