Hidroterapija

Hidroterapija ima izrazito pozitivno djelovanje na koštano-mišićni sustav, ali i na srčano-žilni te dišni sustav. Voda kao terapijski medij ima posebnu važnost za provođenje medicinske gimnastike.
Opći učinci hidroterapije su poboljšanje cirkulacije, povećanje opsega pokreta i jačanje mišića, snižavanje povišenog tonusa mišića, a sve to rezultira poboljšanjem općeg tjelesnog i psihičkog stanja.
HIDROGIMNASTIKA – Kod reumatoloških bolesti preporuča se viša, a kod neuroloških niža temperatura vode. Vježbe se provode u bazenu ili u specijalno dizajniranim leptirastim kadama (Hubbardove kade). Temperatura vode u bazenima ili kadama kreće se od 30 do 40 Celzijevih stupnjeva.
Optimalna temperatura u rekreacijskim bazenima je od 28 do 30 stupnjeva Celzijusa. Vježbe u bazenima traju od 15 do 30 minuta, po potrebi i duže. U toplim bazenima nije preporučljivo zadržavati se duže od jednog sata. Prije ulaska u bazen mora se istuširati, zaštititi kosu kapom te obuti gumene papuče radi prevencije pada. Nakon obavljenih vježbi ili plivanja pacijent se ponovno istušira. Voda u bazenu ili kadi se zbog higijenskih razloga klorira, a kakvoća vode i temperatura kontroliraju se elektronički. U bazenu se u pravilu provode grupne vježbe, u skupinama od 6 do 10 bolesnka ovisno o veličini bazena, a fizioteapeut se obično nalazi uz bazen.
VRTLOŽNE KUPKE – mogu biti različitih oblika i dimenzija,od veličine za ruke ili stopala do veličine za cijelo tijelo.Kade mogu biti fiksne ali i pokretne. U njima se voda stalno miješa a može biti topla, hladna ili mješana. Vrtložna kupka radi mješajući vodu I zrak do kontrolirane turbulencije.


Ostali oblici hidroterapije


PODVODNA MASAŽA jest masaža mlazom pod vodom. Mlaz koji se koristi za masažu je pod tlakom od 0.5 do 2 bara. Ovisno pod kojim se kutom usmjeri, djelovanje može biti površinsko ili dubinsko. Udaljenost mlaza od površine tijela koja se tretira u početku je 20 cm, te se postupno ta udaljenost smanjuje. Trajanje masaže je od 10 do 20 minuta.

Hydrotherapy © 2016.

Ove Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. više informacija

Kako bi internetska stranica radila ispravno te kako bi ju se moglo unaprjeđivati u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledavanja, potrebno je minimalnu količinu informacija (cookies) spremiti na vaše računalo. Više od 90% internetskih stranica koristi praksu kolačića te su po pravilima Euopske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne.

Zatvori