Elektroterapija

Elektroterapija se dijeli na:
TENS 
Terapijski postupak primjene kontrolirane niskovoltažne električne stimulacije frekvencije 1-150hz. Izaziva analgetički učinak. Postoji standardni TENS, visokofrekventni, niskofrekventni i TENS sa strujom male jakosti.
TENS koristimo kod boli različitih uzroka akutnog i kroničnog tipa, kod periferne neuropatije, vertebralnih bolnih sindroma, boli uslijed degenerativnih bolesti zglobova, malignih bolesti i sportskoj medicini.

GALVANIZACIJA
 Galvanska struja predstavlja naziv za konstantnu istosmjernu struju. Prvi ju je opisao Luigi Galvani iz Bologne još 1889. god, a u terapijske svrhe se upotrebljava od kraja 19. stoljeća nakon konstrukcije velikih baterija za proizvodnju takve struje.
Danas se galvanska stuja dobiva iz izmjenične struje frekvencije 50 titraja u sekundi i napona od 220 V. Uređaji za takvu pretvorbu sastoje se od više elektronskih cijevi koje propuštaju izmjeničnu struju samo u jednom smjeru (od katode prema anodi). Time dobivamo punovalnu usmjerenu pulsirajuću istosmjernu struju koja nakon filtriranja postaje konstantna. Taj se oblik primjenjuje u terapijske svrhe.

Galvansku struju primjenjujemo putem dvije elektrode od koje je jedna pozitivna ( + najčešće crvena), a druga negativna ( – crna).
Kako primjenjujemo galvansku struju?
 U praksi galvansku struju kao terapijski postupak primjenjujemo na više načina:

•   Suha galvanizacija preko navlaženih obloga elektroda
•   Specijalni oblici na pojedine regije tijela
•   
Vlažna galvanizacija
•   Suha galvanizacija

Suhu galvanizaciju možemo primjeniti na više načina :
Poprečna ili transregionalna galvanizacija – postavlja se na dio tijela poprečno. Na taj način postižemo podjednako prostrujavanje svih tkiva između elektroda.
Uzdužna ili longitudinalna galvanizacija – elektrode se postavljaju u različitoj visini udova, odnosno na njihovim krajevima, npr. jedna elektroda na rame a druga na dlan. Ovim načinom postižemo površinsko prostrujavanje. Uzdužna galvanizacija može biti silazna (katoda se položi distalno) ili uzlazna (katoda se postavlja proksimalno).
Točkasta galvanizacija – primjenjuje se putem dvije elektrode jedna je aktivna I nju pomičemo i primjenjujemo najčešće na mjesta boli, dok je druga elektroda inaktivna i znatno je veća.
Ukoliko se kod pacijenta radi o neuralgiji nervusa trigeminusa galvanizaciju primjenjujemo preko posebne elektrode u obliku polumaske (Bergonijeva polumaska). Elektroda u obliku maske je katoda i postavlja se na stranu neuralgije i potom fiksira, a inaktivna eletroda se postavlja na prsnu kost ili straga između lopatica.

Postupak postavljanja elektroda: 
Elektrode ne smijemo stavljati direktno na kožu, one uvijek moraju biti umotane hidrofilnom tkaninom. Najčešće su to spužvice koje se prije primjene navlaže sa običnom vodom. Tako pripremljene elektrode fiksiramo najčešće elastičnim zavojima ili vrečicama s pjeskom.
Doziranje i trajanje obrade
: Prilikom doziranja galvanske struje trebamo poštivati dva parametra. Prvi je subjektivan osjećaj pacijenta. Naime uvođenjem galvanske struje u organizam pacijent mora osjećati bockanje, žmarenje, mravce, a ne bol i žarenje. Galvansku struju treba postepeno uvoditi u organizam, tj ušuljavati se i tek onda ocijeniti pacijentov subjektivan osjećaj.
Drugi parametar je gustoća struje po jedinici površine elektrode ( mA/cm2 ). 
Gustoća struje mora biti u granicama fiziološke osjetljivosti odnosno od 0.1 do 0.5 mA/cm2.
Jedna aplikacija traje između 10-20 minuta.
Fiziološko djelovanje galvanske struje
Galvanska struja djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli tako da se bol smanjuje ili nestaje.
Povećeva podražljivost i provodljivost živaca pod katodom i smanjuje pod anodom.
Pod utjecajem galvanske struje nastaje vazodilatacija ( proširenje krvnih žila) što uzrokuje intenzivniji dotok krvi koji nazivamo hiperemija. Koža ispod aplicirane elektrode postaje toplija, crvenija u trajanju do 30 min., i vlažnija.

Kada primjenjujemo galvansku struju ?
– Reumatske bolesti, osim kod upalnih u aktivnoj i akutnoj fazi.
– Pareze i paralize. U ovoj indikaciji galvansku struju primjenjujemo kao uvodni postupak u elektrostimulaciju. Galvanska struja hiperemijom smanjuje kožni otpor i zbog toga se malim podražajem dobiva snažna mišična kontrakcija!
– Bolesti krvnih žila i poremećaji cirkulacije.
Kada ne smijemo primjeniti galvansku struju ?
– Akutne upale, uključujući i aktivnu tuberkulozu zglobova i drugih organa
– Zloćudne bolesti
– Bolesti koje uvjetuju razvoj kaheksije
– Dekompenizirano stanje srca
– Krvarenje ili sklonost krvarenju
– Metal u tkivu (Nakon ranavanja, endoproteze, osteosintetski materijal)
DDS
 DIJADINAMSKE STRUJE smanjuju bol, otekline i upalne procese, povećavaju lokalnu cirkulaciju čime se ubrzava zarastanje tkiva. Primjenjuju se kod akutnih i kroničnih bolova, degenerativnih stanja i ozljeda.

IFS
 Interferentne struje nastaju iz dviju sinusoidnih izmjeničnih struja koje se preklapaju u intenzitetu, fazi i frekvenciji. Interferencija se događa u tkivima u dubini, a prema autoru koji ih je uveo u praksu nazivaju se još i Nemecovim strujama. Interferentne struje spadaju u srednjefrekventne struje kojima se ulazna frekvencija kreće oko 4000 Hz.
S obzirom na frekvenciju sinusoidnih izmjeničnih struja, njihov intenzitet i fazu, nastaju 3 oblika interferencije:
• aditivna
• oduzimajuća superpozicija
• superpozicija s poništavanjem intenziteta
Interferencija nastaje križanjem dviju sinusoidnih izmjeničnih struja pod pravim kutom. Ulazna frekvencija jedne je 4000 Hz, a druge 3900 ili 4100 Hz, a iz toga nastaju interferentne struje frekvencije od 100 Hz.
Interferentne struje se primjenjuju na tri različita načina
•    Statička interferencija – Elektrode su za vrijeme aplikacije nepomične, učinak nastaje na jednom mjestu i između elektroda
•    Mobilna ili kinetička interferencija ima veće terapijsko dijelovanje, a fizioterapeut manualno pomiče elektrode
•    Dinamička interferencija – Postupak je automatiziran
Djelovanje interferentnih struja odgovara djelovanju dijadinamskih struja , uz napomenu da interferentne imaju jače dubinsko djelovanje, i bolju podnošljivost u kombinaciji primjene s vibracijskom masažom.Interferentne struje potiču stvaranje kalusa, i tako ubrzavaju rast koštanog tkiva. Metalna tijela nisu kontraindikacija za primjenu interferentnih struja !
Trajanje liječenja je 10-15 dana , osim pri stimulaciji kalusa gdje aplikacija traje 4 tjedna. Jedna obrada traje 10-20 minuta, ovisno o indikaciji.
Kada koristimo interferentne struje
•    kod reumatskih bolesti
•    pareze i paralize
•    bolesti krvnih žila
•    raznih ortopedskih bolesti
Kada nesmijemo koristiti interferentne struje :
•    akutne upale, aktivna tuberkuloza kosti, zglobova i drugih organa
•    zloćudne bolesti
•    bolesti koje uvjetuju razvoj kaheksije
•    dekompenizirano stanje srca
•    krvarenje ili sklonost krvarenju

Hydrotherapy © 2016.

Ove Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. više informacija

Kako bi internetska stranica radila ispravno te kako bi ju se moglo unaprjeđivati u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledavanja, potrebno je minimalnu količinu informacija (cookies) spremiti na vaše računalo. Više od 90% internetskih stranica koristi praksu kolačića te su po pravilima Euopske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne.

Zatvori